Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Τι σημαίνει το «Amber Alert» ?


Amber Hagerman Rene. Η μικρή που γέννησε το «Amber Alert»

Εικόνα: Amber Hagerman Rene. Η μικρή που γέννησε το «Amber Alert»

Ολοι γνωρίζουμε, έχουμε ακούσει και δει τα μηνύματα «Amber Alert» στην Τηλεόραση. Γιατί ονομάστηκε έτσι το σύστημα συναγερμού εύρεσης ανηλίκων ; Η δραματική ιστορία της 10χρονης Amber Hagerman που οδήγησε στο «Amber alert».



Εισαγωγή
Ολοι μας ξέρουμε, έχουμε ακούσει και δει στις τηλεοράσεις, το αιφνίδια μηνύματα «AMBER ALERT» για την αναζήτηση ανήλικων ατόμων που έχουν εξαφανισθεί. Σήμερα αποφάσισα να λύσω άλλη μία απορία μου (από τις τόσες που έχω... και αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του asxetos.gr εδώ και 10 χρόνια). Απορία όχι τόσο τι είναι το «Amber alert» (προφανώς το έχουμε καταλάβει όλοι μας) αλλά γιατί το λένε έτσι ; γιατί δεν λέγεται κάπως αλλιώς ; Και η ιστορία (προσωπογραφία) ξεκινά... ένα «Amber alert» μνήμης στην μικρή Amber.
Ο

Amber Hagerman Ren


Amber Hagerman's grandmother, Glenda Whitson,
and her mother, Donna Norris, 
Ολα οφείλονται στην Amber Hagerman Rene (25 Νοεμβρίου, 1986 - 17 Ιανουαρίου 1996). Μία μικρή αμερικανίδα που δεν είχε κλείσει ούτε τα 10 χρόνια ακόμα. Οπως όλα τα παιδιά της άρεσε το ποδήλατο .
Μία επίσκεψη στους παππούδες της, στην συνοικία Whitson στο Άρλινγκτον του Τέξας και μία βόλτα συνηθισμένη με το ποδήλατο μαζί με τον μικρότερο αδερφό της , στις 3 το απόγευμα Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 1996, κοντά στο σπίτι των παππούδων της είναι η αφορμή για το κακό ... και για το σημερινό AMBER ALERT . Οκτώ (8) λεπτά που άλλαξαν την ζωή της οικογένειας της. Απήχθει και δολοφονήθηκε βάναυσα στις 17 Ιανουαρίου 1996.

Το πρόγραμμα Amber Alert αρχίζει να γεννιέται

Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Η μητέρα της Amber Hagerman, η Donna Whitson (τώρα Donna Norris ), έκανε «έκκληση για αυστηρότερους νόμους που διέπουν τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων». Η Whitson διαμαρτυρήθηκε μπροστά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Ιούνιο, ζητώντας από τους νομοθέτες να δημιουργήσουν ένα εθνικό μητρώο των δραστών σεξουαλικών αδικημάτων.Ο Martin Frost , το μέλος του Κογκρέσσου που αντιπροσωπεύει συνοικία Whitson του, πρότεινε ένα «Amber Hagerman νόμο περί προστασίας των παιδιών».

(ο τάφος της μικρής Amber 25/11/86 - 17/1/96)

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.
Το πρόγραμμα Amber Alert, δημιουργήθηκε υπό το συντονισμό του «Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» («National Centre for Missing and Exploited Children») το οποίο είναι μέλος του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. και αποτελεί εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε. και λοιπών φορέων (Ιδιωτικών και Κρατικών, Εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κ.α.) με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και προβολή έκτακτων δελτίων/μηνυμάτων σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου, όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το θύμα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τον Απρίλιο του 2003 το Amber Alert θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στις Η.Π.Α.)

Ταινία και Κόμικς

Η ιστορία της Amber Hagerman έγινε ταινία το 2006 με τίτλο : Amber's Story




Ένα κόμικς με τίτλο Amber Hagerman Αξίζει Δικαιοσύνης: Μια ιστορία νυχτοπούλι εκδόθηκε από την Wham Bang Comics το 2009.
 


Το Amber Alert στην Ελλάδα - Amber Alert Hellas


Η βασική ιδέα του Προγράμματος Amber Alert, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στη χώρα μας στις 25 Μαΐου 2007, συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού (Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000) σχετικά με αυτό.
anartiseto.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου