Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Το σπέρμα του μπάρμαν..







Μύθοι και πραγματικότητα

Η ταυρίνη προέρχεται από το σπέρμα ταύρου.
Βέβαιααααααααα!! Άλλο τόσο και στο πασίγνωστο κοκτέιλ το «σπέρμα του μπάρμαν», ο μπάρμαν τελειώνει μέσα στο ποτήρι σου πριν στο σερβίρει. Αστεία πράγματα. Η ταυρίνη οφείλει την ονομασία της στο ότι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1824 σε ένα όργανο ταύρου. Πρόκειται για ένα αμινοξύ που παράγεται στον οργανισμό σχεδόν όλων των ζώων αλλά και των φυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιέχεται και στις περισσότερες βρεφικές τροφές. Το πως επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό θα το μάθετε διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.


Ταυρίνη:
To βασικό συστατικό των περισσοτέρων energy drinks. Ελεύθερο αμινοξύ (όχι από τα 20 βασικά) που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό (μύες, εγκέφαλο, καρδιά, αίμα) και παράγεται από αυτόν στη χολή. Είναι η ουσία που έχει συζητηθεί κατά κόρον αλλά και αυτή από την οποία προέρχεται το όνομα του Νο1 energy drink, Red Bull. Mέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί πάνω από 2.500 έρευνες σχετικά με την ταυρίνη και τις επιδράσεις της στον οργανισμό. Είναι αυτές οι έρευνες που διέλυσαν τις όποιες ανυπόστατες φήμες και επιφυλάξεις με αποτέλεσμα να επιτραπεί η κυκλοφορία του συγκεκριμένου energy drink πριν από χρόνια στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ταυρίνη στην πέψη του λίπους, στην προστασία του νευρικού συστήματος (αντιμετώπιση στρες κλπ.), στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη λειτουργία της όσφρησης. Σχετικές απώλειες ταυρίνης παρουσιάζονται σε καταστάσεις έντονου στρες και σωματικής εξάντλησης. Σε έρευνα που έγινε σε αθλητές αντοχής παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας αύξησης της έντασης του προγράμματος, σημαντική μείωση στα επίπεδα ταυρίνης. Μια λογική λύση στο πρόβλημα είναι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ταυρίνης. 

Δεν υπάρχει περίπτωση να το αναμίξεις με αλκοόλ και να μη μείνεις στον τόπο.
Αν ήταν έτσι δε θα είχε μείνει κλάμπερ για κλάμπερ! Η αλήθεια είναι ότι ο πολύωρος χορός όπως και η έντονη αθλητική δραστηριότητα χωρίς επαρκή κατανάλωση υγρών και κατά προτίμηση νερού, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τα energy drinks δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν την αφυδάτωση. Πόσο περισσότερο όταν η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η εφίδρωση «στραγγίζουν» τον οργανισμό. Γι’ αυτό η παράλληλη χρήση αλκοόλ και energy drink σίγουρα δεν είναι επιβλαβής ειδικά αν πίνουμε πολύ νερό. Τώρα αν κάποιος θέλει να πειραματιστεί με διάφορες σκληρές «χημικές» και «ύποπτες» ουσίες αυτό είναι προσωπικό του θέμα αλλά μην περιμένει να εγγυηθεί κάποιος για την υγεία του.
Σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι φρενήρεις και ιδιαίτερα απαιτητικοί, σε μέγα-πόλεις που η κίνηση είναι συνεχής και αέναη, σε ένα 24ωρο που δείχνει ελάχιστο και σε αναγκάζει να κινείσαι με την ταχύτητα του φωτός, γεννήθηκε αναπόφευκτα η ανάγκη για επιπλέον ενέργεια. Κι αν η ενεργειακή κρίση φαντάζει δυσεπίλυτη, στο προσωπικό επίπεδο μια σειρά καινοτομικών προϊόντων την τελευταία δεκαπενταετία ήρθε να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση:
ενεργειακά ποτά.

Αλήθεια τι στο καλό είναι αυτά τα ‘εξωτικά και μυστηριώδη’ ενεργειακά ποτά;
Η ιστορία τους πηγαίνει πίσω στο 1984 όταν ένας δραστήριος και διορατικός μάνατζερ, ο Ντίτριχ Μάτεσιτς δοκίμασε στην Ιαπωνία κάποια ποτά που αναζωογονούσαν. Επιστρέφοντας με τη φόρμουλα αυτή στην Αυστρία πειραματίστηκε και δημιούργησε το Red Bull κυκλοφορώντας το στο γνωστό κουτάκι που θυμίζει μπαταρία.¨
Ακριβώς επειδή είχαμε να κάνουμε με κάτι εντελώς καινούριο λογικό ήταν να ξεπηδήσουν διάφοροι μύθοι που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτές οι φήμες άλλοτε αμαύρωσαν το image των προϊόντων αυτών κι άλλοτε δημιούργησαν ένα μυθικό πανίσχυρο προφίλ που βέβαια τα προϊόντα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά. Άλλωστε η αρνητική διαφήμιση δεν παύει να είναι διαφήμιση, αλλά και η απαγόρευση αποδεδειγμένα γυρνάει μπούμερανγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου