Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα χημικά


ΑΙΤΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, προκάλεσαν οι καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σχετικά με τη στάση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα χημικά
Ο κ. Κώστας Λουράντος, και με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει αναφερθεί στην εκτεταμένη χρήση χημικών ακόμη και στο Μετρό στο Σύνταγμα, καθώς και στην δυσχέρεια που παρουσιάστηκε να παραδοθούν φάρμακα στο ιατρείο που είχε δημιουργηθεί εντός του σταθμού.


Στον φάκελο που θα ανοίξει η εισαγγελία για την υπόθεση θα περιλαμβάνεται και οποιαδήποτε άλλη σχετική καταγγελία.
Σκληρή γλώσσα για τις πρακτικές της Αστυνομίας το τελευταίο διήμερο στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιούν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.
Ζήτησαν παράλληλα με την εισαγγελική παρέμβαση και ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή για τα εξής:
  • τη σύσταση των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στις 15/6 και 29/6
  • τον τρόπο χρήσης τους και την εκπαίδευση που έχουν λάβει οι αστυνομικοί που τα χρησιμοποιούν
  • την ημερομηνία λήξης των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν
  • την προέλευση και τον τρόπο εισαγωγής τους
  • αν έχει νομιμοποιηθεί η χρησιμοποίηση τους και με ποιο τρόπο
Ο Σύλλογος ζητεί επίσης από το υπουργείο να διευκρινίσει "εάν τα σημεία που έχουν ριφθεί τα ανωτέρω προϊόντα, είναι για τις επόμενες μέρες ασφαλή για τη διέλευση ανθρώπων πασχόντων από ειδικές παθήσεις, για εγκύους και μικρά παιδιά".
Να μην χρησιμοποιούν χημικά -και μάλιστα ληγμένα από το 1979- οι αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε επίσης της διερεύνηση του όλου θέματος της χρήσης χημιών ουσιών από την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, ο σύλλογος απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους πέντε φιαλίδια χημικών, που χρησιμοποιήθηκαν χθες από τα ΜΑΤ για την απώθηση των διαδηλωτών, προκειμένου να αποφανθεί για τη σύστασή τους.

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννης Τέντες ζήτησε από τους γιατρούς να του προσκομίσουν υπόμνημα με περισσότερα στοιχεία για τη χρήση των χημικών ουσιών και τις επιπτώσεις επί του ανθρώπινου οργανισμού και επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τις ενέργειές του, αφού πρώτα λάβει το υπόμνημα.

Οι γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση ως "αποκλειστικά υπεύθυνη του χάους που δημιουργήθηκε από τη χρήση βίας και χημικών ουσιών" και καλούν την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πάψουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των Ελλήνων πολιτών".
Επιδιώκουν ένα "κενό Σύνταγμα"
Τις μεγάλες θεσμικές εκτροπές που προκύπτουν από τις πρακτικές της ΕΛ.ΑΣ. καυτηρίασε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, σημειώνοντας ότι "η Αστυνομία δεν είναι συμμορία να χτυπά αδιακρίτως", αλλά και ότι "μία διαδήλωση διατηρεί το νόμιμο και ειρηνικό χαρακτήρα της ακόμα και όταν μία μειοψηφία εκτοξεύει πέτρες, ακόμα και μολότοφ, στα ΜΑΤ. Ως εκ τούτου, η διάλυσή της είναι παράνομη".
Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωσε με τίτλο "Λεφτά για χημικά πάντως υπάρχουν", στα επεισόδια των δύο τελευταίων ημερών "καταλύθηκε πλήρως το θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα της δημόσιας διαμαρτυρίας ... είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να καταλύονται πολιτικά δικαιώματα από αστυνομικές δυνάμεις, η δε Πολιτεία, όχι απλώς επί έτη να κωφεύει, αλλά και διαρκώς να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής παράνομων και αντισυνταγματικών πρακτικών".
"Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είτε δίνει εντολές προς αυτήν την κατεύθυνση είτε αδυνατεί να επιβληθεί στα υφιστάμενα σώματά του τα οποία δρουν ανέλεγκτα μεν, ένοπλα δε", εκτιμούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.
Είναι "διάχυτη πεποίθηση ότι η βία και τα χημικά δεν αποτελούν πλέον κυρίως μέσο διάλυσης μιας ομάδας που εκτρέπεται σε πράξεις βίας : στην πράξη, αποδέκτης τους είναι ο γενικός πληθυσμός, ο καθένας μας, είτε βρίσκεται εκεί είτε όχι, με σκοπό ώστε αύριο να ξημερώσει μια νέα μέρα σε ένα κενό Σύνταγμα. Κενό Σύνταγμα πράγματι...", καταλήγει η ανακοίνωση.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου