Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΣΤΟΥΣ «SPECIAL OLYMPICS»


«Μαθήματα» από 21 ταινίες που «ανατρέπουν προκαταλήψεις»

Με 21 ταινίες και το αφιέρωμα "Ετσι είμαι - Ανατρέποντας προκαταλήψεις" συμμετέχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στους αγώνες των Special Olympics στην Αθήνα.

«Μαθήματα» από 21 ταινίες που «ανατρέπουν προκαταλήψεις»
Με 21 ταινίες και το αφιέρωμα "Ετσι είμαι - Ανατρέποντας προκαταλήψεις" συμμετέχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στους αγώνες των Special Olympics στην Αθήνα. Από τις 26 Ιουνίου και έως τις 3 Ιουλίου στην "Τέντα των οικογενειών" στο ΟΑΚΑ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ που αναφέρονται σε άτομα με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και το κοινό καλείται να δει τον κόσμο με τα δικά τους μάτια.
Από τη μια αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η πάλη για την κοινωνική ενσωμάτωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών μηχανισμών, ενώ από την άλλη δείχνουν ότι η στήριξη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα ταλέντα, η δύναμη ψυχής και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων υπερνικούν τόσο τα προβλήματα, όσο και τις προκαταλήψεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ντοκιμαντέρ "Οι Νευροτυπικοί", που ρίχνει μια χιουμοριστική ματιά στον αυτισμό, αλλά και "Το όνομά της είναι Σαμπίν", που αποτελεί μια καταγγελία για την έλλειψη περίθαλψης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το αφιέρωμα εμπλουτίζουν και τέσσερις ελληνικές ταινίες. Στην "Πριγκίπισσα Χριστίνη" της Ι. Ζαχμανίδη γίνεται αναφορά στο σύνδρομο Down, στο ντοκιμαντέρ "Παράσταση" του Ν. Αλευρά παρουσιάζεται το Ειδικό Σχολείο Νέας Πεντέλης, στο "Μαθήματα-Παθήματα: Τι θα γίνει ο Δημήτρης;" των Β. Κοντάκου και Γ. Μισουρίδη τίθενται σοβαροί προβληματισμοί για την αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση, ενώ στη "Φάκα" η Μ. Δανέζη καταπιάνεται με το θέμα της αποκατάστασης των αναπήρων και όχι μόνο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου