Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μια πόλη κάτω από τη γη



Το όνομα της πόλης Coober Pedy στην Αυστραλία "μιλάει" από μόνο του, για όσους γνωρίζουν την τοπική διάλεκτο των Αβοριγίνων
Προέρχεται από τον όρο "Kupa-piti" και σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, "η τρύπα που έσκαψε ο λευκός άνθρωπος".

Αν ο πλούτος της περιοχής -τα κοιτάσματα οπαλίου- ήταν αυτά που έκαναν τους Καυκάσιους να μείνουν εκεί, η γεωγραφία και το κλίμα της ήταν εκείνα, που τους ώθησαν να φτιάξουν τα σπίτια τους υπόγεια (για να μπορούν να υπομείνουν τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, που συχνά ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου).

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν το Coober Pedy ως την παγκόσμια πρωτεύουσα του οπαλίου και πραγματικά, από το 1916 μέχρι το 1999 κατεγράφησαν εκεί περισσότερες από 250.000 είσοδοι για δυνητικά ορυχεία.

Η νομοθεσία επιδίωξε να βάλει “φρένο” σε ενδεχόμενη εξόρυξη μεγάλης κλίμακας και έτσι δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να αγοράσει δικαιώματα για να κάνει έρευνες και εξόρυξη σε περιοχή 15,3 τ.μ/άδεια.

Τα υπόγεια σπίτια των 1.916 κατοίκων (βάσει απογραφής του 2006 σε αυτούς περιλαμβάνονται και 268 ιθαγενείς Αυστραλιανοί) προσελκύουν παγκόσμιο ενδιαφέρον και δεν είναι ακριβότερα από τα υπέργεια, παρά τις σημαντικές εργασίες εκσκαφής. Ένα σπίτι τριών δωματίων, με σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο, κοστίζει όσο και το αντίστοιχο υπέργειο, ενώ δεν χρειάζεται ποτέ κλιματισμό, γιατί διατηρεί σταθερή θερμοκρασία και υγρασία.

Μάλιστα, στην περιοχή λειτουργεί υπόγειο ξενοδοχείο, το "Desert Cave Hotel", αλλά και γήπεδο γκολφ, το οποίο μπορεί να μην έχει ίχνος γκαζόν, αλλά παρουσιάζει μια ιδιομορφία που το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές: οι γκόλφερς συγκεντρώνονται κυρίως το βράδυ, για να αποφύγουν τον καύσωνα του μεσημεριού, παίζοντας με φωσφορίζουσες μπάλες, ενώ τους προσφέρεται ένα μικρό κομμάτι "χλοοτάπητα", που τοποθετούν για κάθε μπαλιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου