Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μυστηριώδη δολοφονία της
δημοσιογράφου Αν-Ντόροθι Τσάπμαν, μιας νεαρής Βρετανίδας η οποία βρέθηκε νεκρή, ένα απόγευμα του Οκτωβρίου του 1971, σε μια θαμνώδη περιοχή κοντά στο Καβούρι.
Ένα πέπλο σιωπής απλώθηκε….πάνω από την υπόθεση και συνέτεινε στην διαγραφή από τις μνήμες, της στυγερής δολοφονίας της δημοσιογράφου η οποία είχε άμεση σχέση, όπως πιστεύεται από ελληνικούς κύκλους, με την τραγωδία που ακολούθησε στην Κύπρο.
Το κακοποιημένο, μισόγυμνο και στραγγαλισμένο σώμα της Τσάπμαν έκρυβε πολλά μυστικά σχετικά με τα κίνητρα της δολοφονίας. Οι αρχές «φόρτωσαν» τον φόνο σε ένα τυχαίο άνθρωπο με το όνομα Νίκος Μουντής, τον οποίο αρχικά καταδίκασαν αλλά μετά από μερικά χρόνια αναγκάστηκαν να τον αθωώσουν, δηλώνει στο Sigmalive o Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρήστος Ιακώβου.
Τόσο η Χούντα όσο και οι πρώτες Ελληνικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν, συνέχισαν το ίδιο μοτίβο. Για χρόνια, η εκδοχή για το θάνατό της ήταν ότι την στραγγάλισε κάποιος άγνωστος με τον οποίο είχε σκοπό να κάνει σεξ. Εκδοχή που, σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΥΚΕΜ, ακούγεται γελοία για μια ευφυή δημοσιογράφο και πτυχιούχο ψυχολογίας. Πρωτοφανή χαρακτήρισε ο Χρίστος Ιακώβου την συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής αποδέχτηκε την ανεπαρκή εξήγηση που δόθηκε. Η Βρετανία έκανε υπέρμετρες προσπάθειες να αποτρέψει την αναγνώριση των λειψάνων της Τσάπμαν από τους γονείς της, εμπόδισε την περεταίρω έρευνα και στη συνέχεια αποτέφρωσε παράνομα το σώμα της, μετά από εντολή του υπουργείου Εσωτερικών.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τη δολοφονία της νεαρής τότε δημοσιογράφου, ήταν αρκετά και βοήθησαν ώστε να διαγραφεί από τη μνήμη των ανθρώπων το τραγικό συμβάν και να ξεχαστεί, αφού ένα «επίσημο» πέπλο σιωπής εμπόδιζε την διατύπωση επίσημων σχολίων γύρω από την υπόθεση. Όλα αυτά προκαλούν το ερώτημα γιατί ήθελαν όλοι, πλην της οικογένειας της δολοφονηθείσας, να κλείσει τάχιστα η έρευνα για το φόνο της Τσάπμαν, επισημαίνει ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Ο κ. Ιακώβου έψαξε, όπως δήλωσε στο Sigmalve, για διαφωτιστικό αρχειακό υλικό στα βρετανικά αρχεία, πριν από δύο χρόνια, παρόλα αυτά «δεν μπόρεσα να εντοπίσω καμία αναφορά για το φόνο της Τσάπμαν. Το γεγονός αυτό, για όσους γνωρίζουν τη λογική αποδέσμευσης εγγράφων στα επίσημα βρετανικά αρχεία, καταδεικνύει και την ιδιότητα της Τσάπμαν».
Παρά τις διάφορες εκδοχές που εξεφράσθησαν για το φόνο της, ο κ. Ιακώβου τονίζει ότι συμφωνεί κατά το πλείστον, με την εκδοχή του Βρετανού δημοσιογράφου και πρώην Ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Κοτρέλ, ο οποίος μελέτησε την υπόθεση όσο κανείς άλλος. Κατά τον Κοτρέλ, η Τσάπμαν εργαζόταν για τη βρετανική MI6 και μετέβη στην Ελλάδα σε ένα ενημερωτικό ταξίδι για τουριστικούς πράκτορες, δήθεν για να προβάλει την ελληνική τουριστική βιομηχανία μέσω του Radio London, με το οποίο συνεργαζόταν. Η MI6 «αλίευσε» την Τσάπμαν από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όταν ήταν φοιτήτρια.
Από την αρχή, εκπαιδεύτηκε σε θέματα Ελλάδος και πραγματοποίησε την πρώτη αποστολή της, παρακολουθώντας την ομάδα Καραμανλή στο Παρίσι, ενώ παρίστανε την φιλόλογο στο σχολείο Berlitz. Ο Κοτρέλ υποστηρίζει, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, ότι η αποστολή της Τσάπμαν στην Ελλάδα ήταν να ανακαλύψει έναν άνθρωπο των σοβιετικών, ο οποίος βρισκόταν είτε στις τάξεις της MI6 είτε σε άλλους συνεργάτες της MI6 στους ελληνικούς πυρήνες αντίστασης. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Αμερικανοί ανησυχούσαν έντονα για τις σημαντικές πληροφορίες που λάμβανε η Μόσχα, αναφορικά με τις ενδότατες υποθέσεις της Χούντας και των σχεδιασμών των ΗΠΑ για το μέλλον της Κύπρου. Η CIA είχε επίσης υποψίες για ένα σοβιετικό κατάσκοπο στην MI6 και ξεκίνησε να αποκόπτει τους Βρετανούς από το δίκτυο πληροφοριών. Σήμερα, σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην Τσάπμαν και στην τραγωδία που ακολούθησε στην Κύπρο. Η επίσκεψή της στην Ελλάδα συνέπεσε με αυτή του Αμερικανού αντιπροέδρου, με ελληνική καταγωγή, Σπύρου Άγκνιου, ο οποίος θα συζητούσε με τη χούντα, μεταξύ άλλων, και το κρίσιμο θέμα της Κύπρου. Η πρώτη εκδοχή υποστηρίζει ότι η αποστολή της Τσάπμαν ήταν να καταγράψει με ειδικό μηχάνημα τη συνομιλία στη συνάντηση μεταξύ του Γεώργιου Παπαδόπουλου και του Σπύρου Άγκνιου.
Σκοπός ήταν να γνωρίζει η ΜΙ6 το θα είχε διαμειφθεί για το Κυπριακό. Η εκδοχή αυτή όμως, σημειώνει ο κ. Ιακώβου, στερείται ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων. Η δεύτερη εκδοχή είναι αυτή του Κοτρέλ ο οποίος πιστεύει ότι ενοχοποιήθηκε διότι γνώριζε ένα «μισοψημένο σχέδιο», από αντιφρονούντες της αεροπορίας, να ρίξουν το ελικόπτερό του Άγκνιου κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού αναψυχής στο Αιγαίο. Μέσω του καναλιού της ομάδας C, προσθέτει ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, που δρούσε στο Λονδίνο, η MI6 υπέκλεψε αυτό το σχέδιο, το οποίο «μαγείρεψαν» στην ομάδα του Παπανδρέου στη Στοκχόλμη. Αλλά το πανίσχυρο κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα, παραδόξως, δεν το υπέκλεψε. Ήταν εντελώς τυφλωμένοι από το σενάριο της μετατροπής της Κύπρου «σε Κούβα της Μεσογείου». Έτσι, προτού καν πατήσει το πόδι της στο αεροπλάνο για την Ελλάδα, η Τσάπμαν προδόθηκε από κύκλους στο Λονδίνο στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών (πλήρως ελεγχόμενη τότε από την CIA) ως πιθανή πράκτορας των Σοβιετικών. Πιθανότερο σενάριο είναι ότι πιάστηκε στη μέση μιας βεντέτας, ανάμεσα στα μυστικά αφεντικά της στο Λονδίνο και την Κεντρική Υπηρεσία
Πληροφοριών στην Αθήνα, σημειώνει ο κ. Ιακώβου. Σε αυτή την μάχη σώμα με σώμα περπάτησε η Τσάπμαν, της οποίας η μοίρα είχε σφραγισθεί με δύο τρόπους. Αφενός τον ψίθυρο από το Λονδίνο και αφετέρου το γεγονός ότι το τοπικό κλιμάκιο της MI6 δεν είχε ενημερωθεί για την αποστολή της, ή ακόμη για το ποια ήταν. Γιατί όμως; διερωτάται ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Τέτοια γνώση θα καθιστούσε περιττή την αποστολή της. Ταξίδεψε ινκόγκνιτο με Βρετανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, ανάμεσά τους και ένας πράκτορας της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που την παρακολουθούσε και ο οποίος λίγο μετά τη δολοφονία της Τσάπμαν σκοτώθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες στο Λονδίνο.
athanasiout@sigmalive.com
sigmalive.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου