Άλλοτε σοβαρή και άλλοτε «επιφανειακή», η κατάθλιψη τείνει να εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα. Δείτε, ποια είναι η παραφιλολογία που την ακολουθεί και αναγνωρίστε τα «ύπουλα» συμπτώματα, μιας ασθένειας που δεν κάνει διακρίσεις.
Μύθος 1: Η κατάθλιψη δεν είναι πραγματική αρρώστια
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο μύθο καθώς η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση που δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και τις σκέψεις του ατόμου αλλά και το σώμα του. Έρευνες αποκαλύπτουν πως η κατάθλιψη έχει τόσο γενετικές όσο και βιολογικές αιτίες. Όσοι παλεύουν με την κατάθλιψη έχουν υψηλότερα ποσοστά της λεγόμενης ορμόνης του άγχους στο σώμα τους ενώ η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρουσιάζεται μειωμένη σε ορισμένα σημεία του εγκεφάλου.
Μύθος 2: Ακόμη και δεχτούμε πως η κατάθλιψη είναι αρρώστια, δεν μπορούμε να την γιατρέψουμε
Λάθος και πάλι λάθος καθώς η κατάθλιψη είναι ιάσιμη κατά ένα μέρος και άτομα που πάσχουν από αυτή έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης κατά 80% μετά από φαρμακευτική αγωγή. Και καθώς η ιατρική προοδεύει και τα φάρμακα εξελίσσονται, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει και άλλο. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να κάνει κάποιος που υποψιάζεται πως πάσχει από κατάθλιψη είναι να εξεταστεί από ειδικό γιατρό, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως π.χ. ο θυρεοειδής. Αν η διάγνωση μιλήσει για κατάθλιψη, τότε θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι και θα δοθεί η κατάλληλη αγωγή.
Μύθος 3: Η κατάθλιψη είναι κάτι φυσιολογικό ακριβώς όπως μας συμβαίνει τις μέρες που «πέφτουμε» ψυχολογικά
Το να εξισώνουμε την κατάθλιψη με τις μέρες που έχουμε τις «μαύρες» μας είναι σαν να θεωρούμε το ίδιο ένα απλό κρυολόγημα με την πνευμονία. Σε όλους μας συμβαίνει να «πέφτουμε» ψυχολογικά εξαιτίας μιας απογοήτευσης ή ενός δυσάρεστου γεγονότος είτε ακόμη και λόγω συννεφιάς. Όμως, αυτό είναι φυσιολογικό και κρατά 1-2 μέρες σε αντίθεση με την κατάθλιψη που μας βασανίζει για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.
Μύθος 4: Οι άνθρωποι που πιστεύουν πως έχουν κατάθλιψη απλά είναι ηττοπαθείς και με ελάχιστη αυτοπεποίθηση
Ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους στην ιστορία της κατάθλιψης. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά πρόσωπα που έχουν πια περάσει στην ιστορία παρόλο που έπασχαν από κατάθλιψη: Ναπολέων Βοναπάρτης, Μέγας Αλέξανδρος, Ισαάκ Νεύτων, Μπετόβεν, Μιχαήλ Άγγελος. Άτομα που σίγουρα κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ηττοπαθή ή χωρίς αυτοπεποίθηση…
Μύθος 5: Μπορούμε μόνοι μας να πολεμήσουμε την κατάθλιψη. Αν δεν μπορούμε, σημαίνει πως είμαστε αδύναμοι
Η κατάθλιψη δεν εξαφανίζεται μαγικά σε μία νύχτα γιατί είναι ασθένεια, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος και προκαλείται από χημικές αλλαγές στον οργανισμό μας. Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθά την ψυχολογία αλλά σίγουρα δεν καταπολεμά ασθένειες. Και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί κάποιος από μόνος του να πολεμήσει την κατάθλιψη επειδή έχει ισχυρό χαρακτήρα και θέληση για ζωή.
Μύθος 6: Η κατάθλιψη θα περάσει από… μόνη της!
Ναι, η κατάθλιψη μπορεί να φύγει από μόνη της αλλά για… λίγο και σίγουρα θα επιστρέψει δριμύτερη και θα διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Δυστυχώς, η επιστήμη αναφέρει, πως όποιος έχει υποστεί ένα σοβαρό επεισόδιο κατάθλιψης έστω για μία φορά στη ζωή του, κάποια στιγμή θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με κάτι αντίστοιχο και δεν θα «περάσει» αν δεν ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Μύθος 7: Η κατάθλιψη έρχεται γιατί μεγαλώνουμε
Η κατάθλιψη δεν έρχεται «πακέτο» με τα γεράματα αλλά δυστυχώς πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν πιο δύσκολες καταστάσεις από τους νέους: απώλεια φίλων, συγγενών ή οικογένειας, αρρώστιες, μοναξιά και οικονομικά προβλήματα. Όλα αυτά λειτουργούν σωρευτικά με αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι άνω των 60 να νιώθουν αποκομμένοι από τις χαρές της ζωής, γεγονός που δεν σημαίνει όμως αυτόματα, πως πάσχουν από κατάθλιψη.
Μύθος 8: Η κατάθλιψη προσβάλει μόνο τις γυναίκες
Άλλος ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος μύθος. Η κατάθλιψη «χτυπά» τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες αλλά φαίνεται πώς «προτιμά» τις γυναίκες καθώς είναι εκείνες που ζητούν ιατρική βοήθεια και καταγράφεται το περιστατικό τους. Αντίθετα, η κουλτούρα με την οποία έχουν μεγαλώσει πολλοί άνδρες, δεν τους επιτρέπει να ζητήσουν βοήθεια καθώς νιώθουν ντροπή και αμηχανία. Ωστόσο, πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη τακτική, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, οι άνδρες είναι εκείνοι που αυτοκτονούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, όταν πάσχουν από κατάθλιψη γιατί δεν αναζητούν βοήθεια και έρχονται αντιμέτωποι με το προσωπικό τους αδιέξοδο.
Μύθος 9: Η κατάθλιψη δεν «χτυπά» εφήβους
Όχι, η κατάθλιψη δεν είναι ένα εφηβικό καπρίτσιο, που θα περάσει μόλις πατήσουμε τα 18. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο ψυχικής υγείας, η κατάθλιψη εμφανίζεται σε 1 από τα 33 παιδιά και σε 1 από τους 8 ενήλικες, πράγμα που σημαίνει πώς δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία. Δυστυχώς, τα παιδιά δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, όπως οι ενήλικες και γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς στα συμπτώματα που μπορεί να «κρύβουν» κατάθλιψη.
Μύθος 10: Αν κάποιος στην οικογένειά σας πάσχει από κατάθλιψη, τότε θα την «κληρονομήσετε» και εσείς
Ακριβώς όπως μπορεί να κληρονομήσετε διαβήτη ή υπέρταση από την οικογένειά σας, μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της κατάθλιψης. Η κληρονομικότητα παίζει σοβαρό ρόλο στην υγεία μας αλλά σίγουρα όχι τον πιο σημαντικό. Αν υπάρχει στην οικογένειά σας ιστορικό κατάθλιψης, απλά θα πρέπει να είστε περισσότερο «υποψιασμένοι» στα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν από μια απλή κακοκεφιά μέχρι μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση κατάθλιψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου