Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Google Drive, η πρόταση της Google για το cloud storage




Το Google Drive αποτελεί την -καθυστερημένη- προσπάθεια της Google να προσφέρει στους χρήστες της εταιρείας αποθηκευτικό χώρο για αρχεία στο cloud. Η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη από χθες το βράδυ και μπορούμε να πούμε πως αποτελεί την εξέλιξη των Google Docs, αφού η διαχείριση των τελευταίων πλέον γίνεται αποκλειστικά μέσω του Google Drive. Η Google ροσφέρει σε όλους 5 GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για ό,τι αρχείο θέλουμε εμείς, ενώ όποιος θέλει μπορεί μέσω συνδρομής να αποκτήσει περισσότερο χώρο, ο οποίος φτάνει μέχρι τα 16 TB(!).

Πως λειτουργεί

Όπως γίνεται και με το Dropbox, οι εφαρμογές που υπάρχουν για το Google Drive σε PC και Mac δημιουργούν ένα φάκελο στον υπολογιστή του χρήστη. Μετά τον συγχρονισμό, ο φάκελος αυτός περιλαμβάνει όλα τα αρχεία που υπάρχουν στο cloud, άμεσα διαθέσιμα για προβολή και επεξεργασία. Ήδη είναι διαθέσιμη η έκδοση για Android, ενώ μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ακολουθήσει αυτή για iOS.

Όταν γίνεται αλλαγή σε κάποιο από αυτά τα αρχεία σε έναν υπολογιστή (ή κατευθείαν από το web), τότε η αλλαγή περνάει σε όλους τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με τον αντίστοιχο Google λογαριασμό. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να δει τα αρχεία του και online. Το Google Drive επιτρέπει το άνοιγμα πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους αρχείων, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται HD video και αρχεία των Adobe Illustrator και Adobe Photoshop, μέσω του browser, ακόμα κι όταν στον υπολογιστή δεν είναι εγκατεστημένη η αντίστοιχη εφαρμογή.

Κάποια από τα features που αγαπήσαμε στο Google Docs, όπως η κοινή χρήση αρχείων και ο σχολιασμός με άλλους χρήστες, είναι διαθέσιμα και στο Google Drive. Αν θέλουμε να βρούμε κάποιο αρχείο που ανεβάσαμε στο παρελθόν, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αναζήτηση σύμφωνα με τον τύπο του αρχείου, τον ιδιοκτήτη του, το όνομα του κλπ. Η Google έχει υλοποιήσει στην νέα της υπηρεσία τεχνολογίες αναγνώρισης κειμένου σε φωτογραφίες (OCR) και ταυτόχρονα μπορεί να αναγνωρίζει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες. Για παράδειγμα αν κάποιος ανεβάσει μια φωτογραφία με τον πύργο του Eiffel, δίνοντας στην αναζήτηση τα keywords “Eiffel Tower”, ανάμεσα στα αποτελέσματα θα βρίσκεται και αυτή η φωτογραφία.


Το κόστος και οι εναλλακτικές


Για να πάρετε μία γεύση από τις εναλλακτικές υπηρεσίες, το Dropbox προσφέρει 2 GB (άσχετα αν αρκετοί έχουν διπλασιάσει και τριπλασιάσει αυτόν τον αριθμό μέσω των invitations), το SkyDrive της Microsoft 7 GB και το iCloud της Apple 5 GB. Πέρα από τη δωρεάν έκδοση των 5 GB, στο Google Drive με $2,49 το μήνα έχουμε διαθέσιμα 25 GB, με $4,99 έχουμε 100 GB και με $49,99 φτάνουμε στο 1 TB. Σε όποιον δεν αρκούν αυτά τα μεγέθη, με $799,99 το μήνα μπορεί να αποκτήσει χωρητικότητα 16 TB στο cloud της Google.
Παρόλο που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το Dropbox για την online αποθήκευση αρχείων, το Google Drive αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική, ιδιαίτερα για τους fans της Google οι οποίοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη εταιρεία για την πλειοψηφία των online υπηρεσιών που χρησιμοποιούν. Προσωπικά δεν βλέπω το Google Drive ως αντικαταστάτη του Dropbox, αλλά σκοπεύω να χρησιμοποιώ και τα δύο παράλληλα. 

Αυτό μάλλον είναι κάτι που θα επιλέξουν και οι περισσότεροι που ήδη έχουν κάποιο λογαριασμό σε κάποια άλλη υπηρεσία για cloud storage. Πέρα από τον αριθμό των χρηστών που θα κλέψει η Google από άλλες, παρόμοιες υπηρεσίες, αυτό που αξίζει να σκεφτούμε είναι κατά πόσο η νέα υπηρεσία θα επηρεάσει τη χρήση του Chrome OS, αφού η αλήθεια είναι πως το Google Drive αποτελεί μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τους -ελάχιστους- χρήστες του λειτουργικού συστήματος της Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου