Πριν από λίγες μέρες, στην έκθεση τεχνολογίας Computex 2011 που έλαβε χώρα μεταξύ 31 Μαΐου έως 4 Ιουνίου στην Ταϊπέι της Κίνας, η εταιρεία Qualcomm – γνωστή για τα ιδιαιτέρως «δυνατά», ευέλικτα και αρκετά διαδεδομένα σε πολλές φορητές συσκευές τσιπ-επεξεργαστές της, παρουσίασε μεταξύ άλλων, δύο ενδιαφέρουσες, και εφόσον κριθεί εφικτή η λιανική διάθεση εξυπηρετικές, τεχνολογίες. Ο λόγος για την «δυναμική» φωτογράφιση και την αναγνώριση γραφής σε χαρτί από το «υπερηχητικό στυλό» ή όπως κατά το αγγλικότερο η Qualcomm τις ονομάζει, «zero shutter lag» και «ultrasonic pen».
Πόσες φορές αλήθεια, έχετε θελήσει να απαθανατίσετε αυθόρμητα της παρέας με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου σας, αλλά απογοητευμένοι ανακαλύπτετε μετά ότι τα πρόσωπα δεν τα συλλάβετε και στην καλύτερη στιγμή;
Η τεχνολογία δυναμικής φωτογράφισης (ή σε ελεύθερη μετάφραση «μηδενική καθυστέρηση κλείστρου» από το «zero shutter lag») επιχειρεί να αφήσει στο παρελθόν τέτοιες ή παρεμφερείς αποτυχημένες φωτογραφίσεις, συλλαμβάνοντας πέντε συνολικά καρέ αντί του συνηθισμένου ενός, μιας παρέας που παίζει μπιλιάρδο όπως φαίνεται από την παρουσίαση της εταιρείας. Η ακολουθία των πέντε συνεχόμενων καρέ, ξεκινάει με δύο πριν την στιγμή του πατήματος του κουμπιού με το δάχτυλό μας, ένα ταυτόχρονα με το πάτημα και δύο μετά το πάτημα. Κατόπιν, βλέποντας μόνο μια φωτογραφία (την ακολουθία δεν την βλέπουμε), μπορούμε να επιλέξουμε ένα σημείο που θέλουμε να επέμβουμε (όπως τα πρόσωπα για παράδειγμα)
και να διαλέξουμε ένα από τα πέντε διαθέσιμα διαφορετικά καρέ που επιθυμούμε.
Αφού τελειώσουμε τις επιλογές / διορθώσεις μας, έχουμε το τελικό αποτέλεσμα, εν προκειμένω μια φωτογραφία της παρέας με τις εκφράσεις που θέλαμε να συλλάβουμε και χάρη στην τεχνολογία το καταφέραμε.
Τα κινητά τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, έχουν αποβάλλει τα φυσικά πλήκτρα και ακολούθως μεταβεί πλέον στο χειρισμό δια της αφής, χάρη στις ειδικές οθόνες που διαθέτουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να γράφουμε τα μηνύματα και όποια άλλη μορφή λέξεων ή κειμένου, μέσω του εικονικού πληκτρολογίου που εμφανίζεται επί της οθόνης, ενώ οι πιο «μυημένοι» στην τεχνολογία ενδέχεται να χρησιμοποιούν πιο εξυπηρετικές μεθόδους μέσω εξειδικευμένου λογισμικού (πχ «swype» για Android). Η δεύτερη τεχνολογία της Qualcomm με την ονομασία «ultrasonic pen», προσφέρει αναγνώριση γραφής από το κινητό, μέσω μιας ειδικής υπερηχητικής γραφίδας / στυλό με την οποία μπορούμε να γράφουμε σε ένα χαρτί όπως θα γράφαμε με ένα κανονικό στυλό μελάνης.
Εξοπλισμένο με ένα υπερηχητικό μετατροπέα, στέλνει το κατάλληλο σήμα σε ένα κινητό τηλέφωνο που διαθέτει τρία μικρόφωνα (βασισμένο στην πλατφόρμα MSM8660 της Qualcomm) κι έτσι μπορούν να εντοπισθούν με ιδιαίτερη ακρίβεια η κίνηση της γραφίδας απ’ το χέρι του χρήστη. Εάν τελικά φτάσει στα ράφια των καταστημάτων αυτή τεχνολογία – χωρίς βέβαια να αποτύχει εξ αρχής λόγω υψηλής τιμολόγησης, θα εξυπηρετήσει αρκετούς καταναλωτές, που δεν μπορούν να εξοικειωθούν με την γραφή κειμένου μέσω αφής σε εικονικό πληκτρολόγιο. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια επίδειξη των δύο τεχνολογιών «zero shutter lag» και «ultrasonic pen».
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.engadget.com/2011/06/03/qualcomm-takes-sci-fi-one-step-closer-to-reality-at-computex-vi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου