Στο πλαίσιο αυτό, ο σύγχρονος μαθητής αναλαμβάνει πλέον ο ίδιος τον κύριο ρόλο στη διαδικασία της επιμόρφωσής του αναζητώντας κατευθύνσεις και τα κατάλληλα μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν στην κατάκτηση και αφομοίωση της επιθυμητής γνώσης. Κατά την αναζήτηση του μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά εφόδια και πηγές με το Διαδίκτυο να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Εκεί είναι σε θέση να βρεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες που θα τον κατευθύνου από την αρχή της μαθητικής πορείας του μέχρι και τα πιο προχωρημένα στάδια αυτής σε σχολικό ή και ακαδημαϊκό επίπεδο.


Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που επιλέγουν να απεμπλακούν απο τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να εντάξουν στα προγράμματα εκπαίδευσης του δυναμικού τους μεθόδους απομακρυσμένης εκπαίδευσης και εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας. Για πολλούς από εμάς, οι καθημερινοί ρυθμοί ζωής, τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και οι αυξημένες υποχρεώσεις δεν αφήνουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για περαιτέρω εκπαίδευση. Έτσι, είναι μεγάλος ό αριθμός των ενδιαφερόμενων που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Συγχρόνως αναπτύσσονται προγράμματα μάθησης που εκμεταλλεύονται τη τεχνολογία και το διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν και να εκπαιδεύσουν τους ενδιαφερόμενους.

Επενδύοντας στην κάλυψη αυτών ακριβώς των εκπαιδευτικών αναγκών, όλο και περισσότερες εταιρίες και οργανισμοί, επιλέγουν να αναπτύξουν νέα, ευέλικταπρογράμματα σπουδών εξ αποστάσεως για την προαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να αφορούν ποικίλα θέματα όπως ξένες γλώσσες, επαγγελματικά προγράμματα, πιστοποιήσεις σε θέματα σχετικά με υπολογιστές κ.α. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία τα οποία είναι γνώριμα στους περισσότερους νέους (όπως Skype, επικοινωνία μέσω chat, email, κ.ά.) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσωπικές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε εκπαιδευόμενου. Καθώς οι συνδέσεις του μέσου χρήστη με το internet γίνονται όλο και πιο γρήγορες, ανοίγονται νέες δυνατότητες για επικοινωνία και μάθηση.

Μερικά από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης από απόσταση ή e-learningείναι τα εξής:
Ευελιξία και ταχύτητα - Επιτρέπει στον οποιονδήποτε να παρακολουθεί προγράμματα εκπαίδευσης στον χώρο και στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει.
Οικονομία - Το απαιτούμενο εκπαιδευτικό υλικό σε συνδυασμό με την από απόσταση υποστήριξη από εξειδικεθμένους εκπαιδευτικούς, είναι πλήρες και ικανό να προσδώσει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης και κατανόησης με εξαιρετικά χαμηλό κόστος σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους.
Προσαρμογή σε ατομικές ανάγκες και απαιτήσεις - Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξατομικευμένο στις ανάγκες και στο επίπεδο κάθε σπουδαστή ξεχωριστά, είτε είναι φοιτητής, εργαζόμενος  ή στέλεχος επιχειρήσεων, οποιαδήποτε κι αν είναι τα ενδιαφέροντά του.