Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για τα Torrents





Οι εποχές της ελευθερίας στο internet έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και όλα δείχνουν ότι χρονο με το χρόνο το internet δεν θα έχει καμία σχέση με το internet που όλοι μας ξέρουμε.

Να  ξεκινήσουμε  από  την ACTA  SOPA και τους λοιπούς τρομονόμους που απεργάζονται οι διάφοροι οικονομικοί κύκλοι και συμφέροντα ανά την υφήλιο και να καταλήξουμε στον επονομαζόμενο νόμο των τριών χτυπημάτων που εφαρμόζεται στη Γαλλία αλλά και στο συνεχές κυνηγητό του  Piratebay

Κατηγορούμενος για άλλη μία φορά τα torrents, και αν η εποχή των μεγαλείων έχει περάσει υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που κατεβάζει και διακινεί αρχεία torrents.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι υπάρχει περίπτωση ο πάροχος να μου κατεβάσει την ταχύτητα αν διακινώ torrents και κατά δεύτερο είμαι ασφαλής ή υπάρχει περίπτωση να δουν τι κατεβάζω ή ακόμη να έχω και νομικές συνέπειες αν κατεβάζω ή ανεβάζω αρχεία που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα για τους ISP,  ως επί το πλείστον δεν ενδιαφέρονται για το τι αρχεία κατεβάζετε ή ανεβάζετε όμως γι΄αυτό που οι οι περισσότεροι από αυτούς ΄΄καίγονται΄΄ για το εύρος ζώνης (Bandwidth) που έχουν διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για τους πελάτες τους. 

Όπως είναι γνωστό η διακίνηση αρχείων torrent καταναλώνει περισσότερο εύρος ζώνης από οποιαδήποτε άλλη κλασική χρήση, έτσι σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι υπάρχει πτώση του εύρους ζώνης ψάχνουν να βρουν από που οφείλεται και σε περίπτωση που διαπιστώσουν διακίνηση αρχείωνtorrents δεν είναι λίγες οι φορές που επεμβαίνουν αυθαίρετα χαμηλώνοντας την ταχύτητα του χρήστη, δεν έχει σημασία αν εσείς κάνετε νόμιμα λήψη μίας διανομής Linux ή άλλων  αρχείων το μόνο που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να μην υπάρχει επιβράδυνση  στο δίκτυό τους. Η πρακτική αυτή ίσχυσε σε μεγάλο βαθμό κατά το παρελθόν ασχέτως του ότι αρκετοί isp δεν το παραδέχονταν, όμως τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και φυσικά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την πολιτική που ασκεί ο κάθε isp πάνω σε αυτό το θέμα.

Επομένως πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι ο  εκάστοτε  πάροχος  ΄΄παθαίνει αλλεργία΄΄ με το που θα διαπιστώσει διακίνηση αρχείων  torrents ;

 Όχι βέβαια ρωτώντας,  αλλά χρησιμοποιώντας ένα online εργαλείο φτιαγμένο για αυτό το σκοπό τοGlasnost που προσομοιώνει τη διακίνηση torrents.



Αρκεί να το τρέξουμε και μέσα σε λίγα λεπτά ανάλογα με τον torrent client που χρησιμοποιούμε θα  έχουμε και μία λεπτομερή περιγραφή απαντώντας μας θετικά ή αρνητικά σε αυτό το ερώτημα.

Ας έρθουμε τώρα  και στο δεύτερο και πιο ουσιώδες ερώτημα.

Η αλήθεια είναι ότι είναι το BitTorrent περνάει δύσκολες στιγμές. Πολλές από τις παλιές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες δεν είναι πλέον αξιόπιστες και έχουν ξεπεραστεί από τον χρόνο. Εφαρμογές όπως το PeerBlock 


που ισχυρίζεται ότι μπλοκάρει  την MPAA και την RIAA από τη σύνδεση σας δεν είναι πλέον και πολύ αξιόπιστες, και δεν είναι καθόλου δύσκολο να σας εντοπίσουν, χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από την στιγμή που διαπιστωθεί η διακίνηση ενός παράνομου αρχείου μέσω torrents αρκούν τρεις ώρες περίπου ώστε να έχουν τα πλήρη στοιχεία των  χρηστών σύμφωνα με τις ip τους

Ομοίως, ενώ η κρυπτογράφηση BitTorrent στον client σας μπορεί να ήταν πολύ χρήσιμη όμως δεν θα σας προστατεύει για πάντα, αφού κάποιοι ISP χρησιμοποιούν ισχυρές μεθόδους αποκρυπτογράφησης ώστε να να δουν το τι είδους αρχεία διακινείτε.

Ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε  πραγματικά ανώνυμα τα downloads σας  είναι να πάρετε πιο δραστικά μέτρα χρησιμοποιώντας τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα τα γνωστά (Virtual Private Network ή εν συντομία VPN με την βοήθεια των οποίων  μπορείτε να σερφάρετε ανώνυμα με τη μέγιστη δυνατή κρυπτογράφηση,



για παράδειγμα ο BTGuard  λειτουργεί μέσω Proxy και διατηρεί  τη διεύθυνση της IP σας κρυμμένη από οποιονδήποτε. Ακόμα και αν κάνετε λήψη ενός torrent που παρακολουθείται, θα δουν την  IP του  BTGuard, και την όχι δική σας, επίσης το BTGuard δεν διατηρεί logfiles γεγονός που έχει πολύ μεγάλη σημασία όπως θα δούμε πιο κάτω.

Υπάρχουν βέβαια δεκάδες εταιρείες που ειδικεύονται στην χρήση και εμπορία των εικονικών δικτύων το ερώτημα είναι όμως ποια είναι η πραγματική αφάλεια που παρέχουν σε ένα χρήστη που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις υπηρεσίες;

Είναι έτσι πραγματικά; Οι πολιτικές απορρήτου τους αντέχουν σε εξέταση; Αποφασίσαμε να το μάθετε διαβάζοντας το εκπληκτικό άρθρο του torrentfreak.com που έκανε μία πολύ καλή ερευνα αγοράς για το θέμα αυτό  βγάζοντας τα όλα στη φόρα.

Εκεί θα διαβάσετε με κάθε λεπτομέρεια τα σύν και τα μείον της κάθε υπηρεσίας σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν την πολιτική απορρήτου που τις διέπει  ώστε αν τελικά επιλέξετε να μία υπηρεσία VPN  τουλάχιστον να διαλέξετε την καλύτερη.


Αλλα και  για είμαστε πιο πρακτικοί  ας δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη ένα τέτοιο δίκτυο  πουμπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομακρυσμένη πρόσβαση και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών δικτύων με ασφάλεια βασισμένη στο SSL.

Για τη δοκιμή μας θα χρειαστούμε το Private Tunnel 


2. Με το τέλος της εγκατάστασης  το πρόγραμμα ανοίγει την ιστοσελίδα Private Tunnel .Θα πρέπει να κάνουμε registration  δίνοντας κάποιο e-mail  και ένα κωδικό.

3. Τρέχουμε το πρόγραμμα και κάτω δεξιά στην Taskbar του υπολογιστή σας θα δείτε το εικονίδιο του προγράμματος επιλέγουμε Connect to Private Tunnel. Στο πλαίσιο διαλόγου που θα ανοίξει θα πρέπει να βάλουμε τα στοιχεία που καταχωρήσαμε κατά το Registration.

4. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και μόλις δούμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι μπορούμε πλέον να σερφάρουμε επιλέγοντας  τον server της χώρας  που θέλουμε να φαίνεται  η ip μας.



Θα πρέπει να σημειώσω ότι η επικοινωνία μας είτε πρόκειται για επικοινωνία μέσω δύο ή περισσοτέρων χρηστών ή απλά για σερφάρισμα στο internet γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και κανείς τρίτος δεν μπορεί να υποκλέψει την επικοινωνία σας. Επισκεφθείτε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ανάλυσης ip και θα δείτε ότι εμφανίζεται κανένα στοιχείο σας, η δε ταχύτητα της επικοινωνίας σας δεν  έχει αλλάξει καθόλου. 

Η συγκεκριμένη  υπηρεσία  σας δίνει δωρεάν δυνατότητα μεταφοράς 100 MB συνολικά από εκεί και πέρα μπορείτε δίνοντας ένα μικρό ποσό επιπλέον να αποκτήσετε τη δυνατότητα επιπλέον μεταφοράς δεδομένων  από 50, 100, ή 500GB.  Στην καρτέλλα του λογαριασμού σας μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βλέπετε το traffic που σας απομένει . 


Αυτή είναι λογική της χρήσης VPN  και όπως θα παρατηρήσετε είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω επεξήγηση.

Η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας έγινε  προς χάρη της δοκιμής και δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερη  ή χειρότερη από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, 

Θα πρέπει  όμως να έχετε στο μυαλό σας αν καταλήξετε στη χρήση κάποιας VPN υπηρεσίας  τον εξής χρυσό κανόνα :

Αν ένας πάροχος VPN διαθέτει αρχεία καταγραφής των δραστηριοτήτων των χρηστών του τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να προσφέρει μια πραγματική ανώνυμη υπηρεσία όχι γιατί δεν διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό να προσφέρει ανωνυμία αλλά γιατί ανά πάσα στιγμή κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για το τι θα κάνει ο πάροχος αυτός αν για παράδειγμα του ζητηθούν από τις αρχές τα στοιχεία που αφορούν την δραστηριότητα ενός χρήστη.


Η επιλογή δική σας.........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου