Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί τρώμε χωρίς να πεινάμε;



Πόσες φορές έχετε «συλλάβει» τον εαυτό
σας να τρώει ένα ακόμη τυροπιτάκι χωρίς να το θέλει; Πόσες φορές για να ευχηθείτε σε κάποιον συνάδελφο φορτώνεστε με περιττές θερμίδες τρώγοντας ένα ακόμη παστάκι; Δείτε, τις βασικότερες αιτίες που μας ωθούν να φάμε ακόμη και όταν δεν πεινάμε.
Αν εργάζεστε σε κάποια μεγάλη εταιρεία ή έχετε μεγάλη οικογένεια με πολλούς συγγενείς, τότε είναι πολύ πιθανό σχεδόν κάθε μέρα να προκύπτει και μία γιορτή! Γενέθλια, ονομαστικές γιορτές, γεννήσεις και επιτυχίες, όλα αξίζουν έναν μικρό εορτασμό στο γραφείο ή στο σπίτι με τη συνοδεία-τι άλλο-φαγητού

Γλυκά, παγωτά, μικρά σνακ ή ορεκτικά, καταναλώνονται ταχύτατα μέσα σε ένα κλίμα γιορτής και ευθυμίας που κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Και αν νιώθετε πώς τον τελευταίο καιρό έχετε… ξεφύγει χάρη στα κεράσματα, αναλάβετε δράση. Μπορείτε να ευχηθείτε χωρίς να φάτε ένα ακόμη γλυκό. Μπορείτε να συγχαρείτε χωρίς να καταναλώσετε ένα ακόμη παστάκι. Μην ξεχνάτε άλλωστε, πως οι γιορτές γίνονται για να χαρούν οι άνθρωποι όχι για να γεμίζουν ασφυκτικά τα πιάτα και τα στομάχια…
Επειδή έτσι νιώθουμε…
Είστε χαρούμενος; Τρώτε λοιπόν για να το γιορτάσετε. Λυπημένος; Το φαγητό σας παρηγορεί. Θυμωμένος; Ξεσπάτε στο πιάτο και όχι στο πρόσωπο που σας στεναχωρεί. Έτσι λοιπόν, το φαγητό γίνεται ένας σάκος του μποξ, όπου εκτονώνετε όλα σας τα αισθήματα χωρίς πραγματικά να πεινάτε. Για αναλογιστείτε όμως: αξίζει να φέρεστε έτσι στον εαυτό σας;



Επειδή...βαριόμαστε!
Κάποιες φορές δεν σκέφτεστε, απλά βαριέστε. Για πολλούς ανθρώπους το φαγητό είναι μια καλή διέξοδος όταν δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν. Και αυτό συμβαίνει είτε χαλαρώνετε στο σπίτι τα σαββατοκύριακα είτε βγαίνετε έξω να φάτε σε πολυτελή εστιατόρια. Όμως σκεφτείτε: το φαγητό, όσο περίπλοκα πιάτα και αν σας φέρουν, διαρκεί λίγο. Μετά η ανία θα επιστρέψει δριμύτερη.
Αν έχετε διαπιστώσει πως πολλές φορές τρώτε μόνο και μόνο από ανία, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε μια λίστα με πράγματα που θα σας κρατούν απασχολημένους έτσι ώστε να μην καταφεύγετε στο φαγητό κάθε φορά που βαριέστε. Ξαναβρεθείτε με έναν παλιό φίλο, ξεκινήστε να γράφετε σε ένα blog, αρχίστε να ασχολείστε με ένα χόμπι σας ή ξεκινήστε να διαβάζετε ένα βιβλίο που πάντα θέλατε. Αδράξτε την ευκαιρία και μετατρέψτε την ανία σε δημιουργικότητα και γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, υιοθετήστε ένα κατοικίδιο και ασχοληθείτε μαζί του ή μάθετε μια ξένη γλώσσα. Το φαγητό δεν θα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική αν είστε απασχολημένοι.
Επειδή τρώνε και οι άλλοι!
Αν τρώτε μαζί με συγγενείς ή φίλους, θα διαπιστώσετε πως πολλές φορές ίσως φάτε παραπάνω από όσο θέλετε, κυρίως όταν παράλληλα συζητάτε και δεν δίνετε σημασία στο τι… καρφώνει το πιρούνι σας! Το ότι σας παρασύρει η παρέα είναι ολοφάνερο. Νιώθετε μέλος μιας «ομάδας» οπότε αφού όλοι εξακολουθούν να τρώνε, το ίδιο κάνετε και εσείς.
Έρευνες αναφέρουν πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει την τάση να μιμείται τις συμπεριφορές που βλέπει γύρω της. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως για χάρη της σιλουέτας σας θα «χαλάσετε» την παρέα. Απλά, όταν όλοι αρχίσουν να τσιμπολογούν από το ψωμί και τα ορεκτικά εσείς απλά σκεφτείτε αν πραγματικά θέλετε να φάτε ή αν τα τρώτε απλά και μόνο επειδή έτσι κάνουν όλοι.



Επειδή υπάρχει φαγητό
Έχετε αφήσει σε κάποιο συρτάρι του γραφείου σας μια σοκολάτα; Θεωρείτε αδύνατο το να μην παρελάσετε από έναν δωρεάν μπουφέ ακόμη και αν έχετε μόλις φάει; Τότε το πιθανότερο είναι πως ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντισταθούν στο φαγητό αν το βρουν μπροστά τους. Ένα έξυπνο κόλπο για να..αντισταθείτε είναι στην περίπτωση που έχετε π.χ. αγοράσει μπισκότα να τα τοποθετήσετε κάπου ψηλά ώστε να μην τα έχετε συνέχεια μπροστά σας και τα τρώτε σιγά σιγά. Όσο για τους δελεαστικούς μπουφέδες που μπορεί να βρείτε μπροστά σας σε κάποια εκδήλωση; Απλά, αγνοήστε τους προτιμώντας μια συζήτηση με φίλους.
Επειδή είμαστε κουρασμένοι
Στο γραφείο όλη μέρα κολλημένοι μπροστά στον υπολογιστή και η κούραση κλείνει τα βλέφαρά σας. Τι καλά που θα ήταν να είχατε κάτι να τσιμπήσετε; Έτσι για να γεμίσετε ενέργεια και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Αντί λοιπόν να κατευθυνθείτε προς το κυλικείο αρπάζοντας ένα σνακ γεμάτο ζάχαρη και λιπαρά, κάντε τη διαφορά και πηγαίνετε μια μικρή βόλτα στον περίβολο της εταιρείας ή επισκεφθείτε το γραφείο ενός συναδέλφου πίνοντας ένα ποτήρι κρύο νερό. Η «πείνα» σας θα κοπεί μαχαίρι.



Επειδή είναι ώρα φαγητού
Μήπως όταν οι δείκτες του ρολογιού σημάνουν μεσημέρι, εσείς αυτομάτως πηγαίνετε για φαγητό; Όσο καλό και αν είναι το να έχουμε πρόγραμμα στη διατροφή μας άλλο τόσο καταστροφικό είναι το να τρώμε χωρίς να πεινάμε απλά και μόνο επειδή «πρέπει». Μην τρώτε επειδή το λέει το ρολόι, αλλά επειδή πεινάτε. Ακόμη και αν χρειαστεί να ξεφύγετε από το ωράριό σας, προτιμήστε να ακούτε τις επιταγές του στομαχιού σας και όχι του ρολογιού.
Επειδή είναι δωρεάν!
Σε όλους μας αρέσουν οι προσφορές και οι ευκαιρίες πόσο μάλλον τώρα που τα χρήματα δεν περισσεύουν σε κανέναν. Δεν χρειάζεται ωστόσο να τρώμε υπερβολικά επειδή το φαγητό προσφέρεται δωρεάν ή επειδή ένα προϊόν είναι σε προσφορά και άρα πρέπει να το καταναλώσουμε όλο. Το ίδιο θα διαπιστώσετε και στον μπουφέ ξενοδοχείων. Επειδή το πρωινό ή το βραδινό ίσως περιλαμβάνονται στην τιμή που έχετε πληρώσει και επομένως νομίζετε πως είναι δωρεάν, γεμίζετε ασφυκτικά τα πιάτα σας τρώγοντας πολύ παραπάνω από όσο θα θέλατε…



Επειδή πάντα αδειάζουμε το πιάτο μας…
Σίγουρα κάποια στιγμή στα παιδικά σας χρόνια θα ακούσατε τη γνωστή σε όλους μας ατάκα «μα υπάρχουν παιδιά που πεινάνε στον κόσμο και εσύ δεν τρως το φαγητό σου; Δεν θα πας πουθενά αν δεν αδειάσεις το πιάτο σου…». Υπάρχει επομένως ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, η φράση που στοίχειωσε τα παιδικά μας χρόνια να σας ακολουθεί ακόμη και σήμερα και έτσι να θεωρείτε «καθήκον» σας να αδειάζετε εντελώς το πιάτο σας πριν σηκωθείτε από το τραπέζι. Ξεπεράστε το σύνδρομο της καταπίεσης και αποθηκεύστε όσο φαγητό περισσεύει σε ειδικά τάπερ στο ψυγείο. Και αύριο μέρα είναι…
Επειδή δεν έχουμε μάθει να λέμε «όχι»…
Αν σε όλη σας τη ζωή προσπαθείτε να είστε αρεστοί και να κάνετε τα χατίρια των άλλων συχνά εις βάρος του εαυτού σας, τότε ίσως έχετε βρεθεί στη θέση να δέχεστε πιέσεις για ακόμη περισσότερο φαγητό.
Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρχει πάντα κάποιος στην παρέα ή την οικογένεια που σας πιέζει να φάτε παρά τη θέλησή σας, προσπαθήστε να είστε ειλικρινής. Απαντήστε «ευχαριστώ, αλλά δεν πεινάω» ή «είμαι σε δίαιτα, προσπαθώ να χάσω μερικά κιλά». Μια άλλη τακτική που θα σας γλιτώσει είναι να μοιράζεστε το φαγητό με κάποιους συναδέλφους ή το κέικ με κάποιον στην οικογένεια ώστε τουλάχιστον να μην επιβαρυνθείτε με όλες εκείνες τις θερμίδες που φορτώνεστε άσκοπα.

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

backlink

ΔΕΙΤΕ

wibiya widget

Συνολικες προβολες σελιδας

Logo Design by FlamingText.com
Logo Design by FlamingText.com

page rank

Η λίστα ιστολογίων μου